Les fronteres del Níger no només són línies en un mapa

Exposem la reflexió d’un dels nostres col·laboradors a Níger sobre l’existència i l’actual tancament de fronteres a Níger, arrel del cop d’estat:

Hi ha  una realitat més allà dels límits geogràfics de Níger.

 Les fronteres exteriors del país, que es remunten a la història colonial, són vitals per la identitat nacional i l’economia. Malauradament, algunes d’aquestes fronteres estan parcialment o totalment tancades degut a sancions imposades per la Comunitat Econòmica dels Estats de l’Àfrica de l’Oest (CEDEAO). Això ha provocat la pèrdua de connexió amb altres regions i el bloqueig de comerç, causant problemes econòmics i humanitaris.

Les fronteres del Níger no només són línies en un mapa, sinó que també són fronteres ètniques, culturals, religioses, econòmiques i polítiques que afecten la vida quotidiana dels ciutadans i influeixen en les dinàmiques regionals i internacionals.

Les fronteres interiors, tant ètniques com culturals, religioses i lingüístiques, també influeixen en la societat nigerina. La discriminació i la manca de drets creen un abisme entre els que tenen drets i els que ni saben que els tenen. Aquesta divisió és agreujada per la crisi política, que hauria de lluitar contra les desigualtats, però sovint fracassa. Això ha donat lloc a un sistema d’apartheid intern que ha generat marginals, invisibles i venuts.

A més, hi ha fronteres creades per estratègies polítiques per limitar la mobilitat de migrants i refugiats. Aquests individus sovint fugen de conflictes armats i persecució, només per trobar-se amb una altra barrera quan arriben al Níger. Forces de seguretat intimidants, robatoris i deportacions els esperen en aquestes fronteres internes.

Tot i així, el Níger s’ha convertit en una terra d’acollida per a centenars de milers de refugiats i persones desplaçades. La frontera interior s’ha transformat en portes per a ells, oferint-los refugi en camps i altres llocs temporals. Tot i això, molts d’aquests individus continuen esperant ansiosament el moment de tornar als seus llocs d’origen, tot i els desafiaments i incerteses.

També patim les Fronteres definides pels grups armats que han ocupat territoris i creat un clima de por a la regió de les tres fronteres (Burkina, Mali i Níger). Això complica encara més la situació i planteja interrogants sobre el futur del país.

 El cop d’Estat actual al Níger amenaça amb alterar totes aquestes fronteres i tensions, augmentant les problemàtiques actuals de la població.

Entrada similar